Sinds 22 mei 2023 heeft Fluvius enkele wijzigingen doorgevoerd in de werkwijze voor de opening van de aardgasmeter. Daarbij wordt vanaf 22 mei 2023 een onderscheid gemaakt in functie van het feit of de installateur van de binneninstallatie het Cerga-label heeft of niet. Dit bepaalt namelijk welke stappen ondernomen moet worden om de aardgasmeter te laten openen.
Deze werkwijze geldt voor het volledige grondgebied van Fluvius (ex-Eandis & ex-Infrax) en is van toepassing voor bestaande woningen, nieuwbouwwoningen en appartementen.

Installatie door een CERGA-installateur

Vanaf 22 mei 2023 zal een nieuwe gasmeter die verzegeld werd na de plaatsing, achteraf STEEDS DOOR FLUVIUS in dienst worden gesteld als de aardgasbinneninstallatie door een Cerga-installateur werd uitgevoerd.
Wanneer je als Cerga-installateur dus een nieuwe aardgasinstallatie hebt afgewerkt, dan kan je het conformiteitsattest, met installatieschema, invullen en ondertekenen. Is bovendien het energiecontract van de klant voor aardgas in orde, dan mag de gasmeter voor de eerste keer open. Een bijkomende controle van de installatie door een controleorganisme is niet nodig.
Voor het openen (indienststellen) van de gasmeter, maakt de klant of de CERGA-installateur een afspraak met Fluvius via 078 35 35 34.
Deze procedure geldt voor het volledige grondgebied waar Fluvius aardgasdistributienetbeheerder is, dus ook voor de gemeenten die vroeger op het grondgebied van ex-Infrax toebehoorden. Daar stonden vroeger de keuringsorganismes in voor de opening van de aardgasmeter, maar dat is nu dus gewijzigd. Bij Cerga-installateurs zal Fluvius altijd de aardgasmeter openen.

Installatie door een niet-CERGA-installateur of doe-het-zelver

Vanaf 22 mei 2023 zal een nieuwe gasmeter die verzegeld werd na de plaatsing, achteraf STEEDS DOOR EEN BEVOEGD KEURINGSORGANISME in dienst gesteld worden als de aardgasbinneninstallatie door een niet-Cerga installateur of doe-het-zelver werd uitgevoerd.
Een niet-Cerga installateur of doe-het-zelver neemt na de uitvoering van de binneninstallatie en het invullen en ondertekenen van het conformiteitsattest contact op met een bevoegd keuringsorganisme voor de gaskeuring van de aardgasbinneninstallatie.

Het keuringsorganisme keurt vervolgens de binneninstallatie[1], vult het controleverslag in bij een positieve keuring en kan de nieuwe gasmeter (enkel type G4 (Q max 6m³/u) & G6 (Q max 10m³/u) op lage druk) onmiddellijk in dienst stellen.
Een lijst met keuringsorganismen die bevoegd zijn voor de indienststelling van een gasmeter vind je op de website van Fluvius. Uiteraard dient er een geldig energiecontract voor gas afgesloten te worden met een energieleverancier. De indienststelling door een keuringsorganisme is altijd inbegrepen in de prijs van de gasaansluiting. De gaskeuring zal door het keuringsorganisme apart aan de klant worden aangerekend.

In onderstaande gevallen neemt Fluvius zelf de gasmeter in dienst en gebeurt dit niet door een keuringsorganisme:

  • Een gasmeter met een vermogen groter dan 10m³/u (G6).
  • Een aansluiting op een middendruk gasleiding.
  • De verplaatsing van een bestaande gasmeter naar een andere ruimte die daarna verzegeld werd.
  • De heropening van een bestaande gasmeter die verzegeld werd na een gaslek.

 

[1] Als het keuringsorganisme een gaskeuring moet uitvoeren, dient er minimum één verbruikstoestel geplaatst te zijn.

Print Friendly, PDF & Email
Published On: mei 22nd, 2023Categories: Geen onderdeel van een categorie
SHARE

Zoeken

Meer berichten