De wereld digitaliseert razendsnel, ook de installatiewereld kan de vernieuwing niet langer uitstellen en kiest ervoor om de papieren documenten voor het openen van de aardgasmeter te digitaliseren. Gas.be heeft daarom het online platform Elgacert ontwikkeld dat door zowel installatiebedrijven, controleorganismen als doe-het-zelvers kan gebruikt worden om beveiligde digitale documenten voor de opening van een aardgasmeter aan te maken, te archiveren en automatisch door te sturen naar eindklanten.

Wat betekent Elgacert concreet voor jou?

Concreet gaat het voor installatiebedrijven over de conformiteitsattesten Artikel 48 “Getuigschrift af te leveren aan de aardgasdistributienetbeheerder (DNB) voor het openen van de gasmeter overeenkomstig het Koninklijk Besluit van 28 juni 1971” die worden gebruikt voor de opening van de gasmeter door de bevoegde distributienetbeheerder. Dit conformiteitsattest zal de installateur aan de hand van een digitaal formulier kunnen invullen, bewaren, aanvullen, ondertekenen en doorsturen naar de klant direct vanaf een smartphone, tablet, PC of laptop. Ook het isometrische schema van de gasinstallatie zal hier verplicht moeten opgeladen worden. Daarnaast kunnen ook foto’s of andere documenten van de installatie mee deel uitmaken van het digitaal attest.

Naast het feit dat je van op eender welk toestel en met verschillende browsers (Chrome, Firefox, Edge, Safari, …) toegang hebt tot Elgacert zijn er nog meer voordelen. Met Elgacert is zich vergissen zo goed als uitgesloten, keuzevelden helpen daarbij maar ook vooringevulde informatie zorgt voor extra controle. De onleesbaarheid van de papieren doordrukformulieren zorgt wel vaker voor vertragingen, digitale attesten zijn altijd leesbaar. Elgacert sluit ook misbruik uit. Om attesten aan te maken en te ondertekenen moet je je officieel kenbaar maken via itsme. Elgacert garandeert de echtheid van een attest aan de hand van een QR-code.

Wij kunnen je gerust stellen dat je geen uitgebreide computerkennis nodig hebt om de applicatie te gebruiken. De gebruikersomgeving werkt op zulke intuïtieve wijze dat de toepassing zichzelf uitwijst.

Ook controleorganismen zullen met behulp van Elgacert digitale controleverslagen aanmaken en versturen naar de eindklant.

vanaf een smartphone, tablet, PC of laptop

Wanneer zal Elgacert beschikbaar zijn?

Elgacert zal in de loop van het tweede kwartaal van 2022 gelanceerd worden. Elke Cerga-installateur zal op dat ogenblik een schrijven ontvangen met een unieke Elgacert-code waarmee het bedrijf op het platform van start kan gaan. Wees gerust, je bent nog niet onmiddellijk verplicht om Elgacert te gaan gebruiken. Gas.be voorziet voldoende overgang om installateurs de kans te geven om zich goed te informeren en zich voor te bereiden op de overgang van papier naar digitaal. De distributienetbeheerders zullen in de loop van 2023 de papieren attesten niet meer aanvaarden. Op dat ogenblik zullen de digitale attesten dan volledig de papieren attesten vervangen.

Houd zeker elgacert.be in de gaten en wees als eerste mee op de digitale attestengolf.

Ga naar elgacert.be
Print Friendly, PDF & Email
Published On: maart 31st, 2022Categories: Nieuws voor Cerga-gasinstallateurs
SHARE

Zoeken

Meer berichten