Europese beleidsmakers erkennen steeds meer de belangrijke rol die waterstof zal spelen om de doelstellingen van een klimaat neutrale economie te bereiken. Een mogelijkheid is het injecteren van waterstof in het bestaande aardgasnet, dat essentieel is voor de energievoorziening en de continuïteit ervan in de toekomst.

Om de veiligheid van het gebruik van mengsels van aardgas en waterstof te garanderen en de impact ervan op de prestaties van gastoepassingen na te gaan, was prenormatief onderzoek nodig. Een project onder het acroniem THyGA (Testing Hydrogen Admixtures for Gas Appliances) werd dus opgezet met als doel inzicht te verschaffen in de gevolgen voor veiligheid en prestaties van gastoestellen voor huishoudelijk en commercieel gebruik.

Steeds meer nieuwe toestellen zijn nu al klaar en gekeurd voor het gebruik van mengsels van aardgas met een waterstofconcentratie tot 20%. Maar wat met de vele bestaande en geïnstalleerde toestellen? Uit de resultaten van het Thyga-project blijkt dat dit allemaal erg goed meevalt.

Naast een op te lossen aansprakelijkheidsissue voor toestellen die niet zijn gekeurd voor aardgas met een dergelijke waterstofhoeveelheid, lijkt het gebruik van 20% waterstof geen veiligheidsrisico’s te veroorzaken. Bij een aantal specifieke B11BS toestellen wordt wel een wat vertraagde ontsteking vastgesteld, waarvoor bijgevolg adequate maatregelen voor moeten genomen worden.

De voornaamste beperking vormt echter het on-site afstellen van de verbranding op basis van de huidig toegepaste methodologie, maar dat is enkel het geval voor toestellen met volledige voorgemengde verbranding (= full premix) die niet zijn uitgerust met een systeem voor het automatisch aanpassen van de verbranding (= I2E(S)).

Meer informatie en rapporten zijn ter beschikking op https://thyga-project.eu/

Print Friendly, PDF & Email
SHARE

Zoeken

Meer berichten