Context

Eén van de grootste uitdagingen die onze samenleving kent is het verminderen van de CO2-uitstoot. Als je weet dat in België gebouwen verantwoordelijk zijn voor 28% van de huidige CO2-uitstoot, dan weet je dat we vanuit de verwarmingssector een belangrijke rol spelen in een realistische en efficiënte aanpak van de energietransitie.

Bestaande huizen massaal met energiezuinige warmtepompen uitrusten is een goede oplossing op papier, maar vraagt in de praktijk verregaande energetische renovaties. En die zijn voor veel burgers financieel te hoog gegrepen, zeker in deze economisch onzekere tijden.

Ook voor andere zuinige verwarmingsoplossingen zoals warmtenetten, zullen er stevige investeringen nodig zijn. Ze zullen zeker bijdragen tot de verduurzaming van onze verwarming, maar vragen tijd en intensieve infrastructuurwerken.

Ook een hybride warmtepomp is geen mirakeloplossing, maar het zet wel wat meer deuren open voor een betaalbare energiezuinige woning. Het vraagt niet dezelfde verregaande renovatie als voor een systeem dat enkel op een warmptepomp draait.

Wat zijn hybride warmtepompen?

Een hybride verwarmingsinstallatie combineert een condenserende CV-ketel en een elektrische aangedreven lucht/water warmtepomp (aangesloten op het zelfde warmteafgiftesysteem) om een huis en eventueel ook het sanitair water te verwarmen. Ze worden beiden aangestuurd met een gemeenschappelijk intelligent beheerssysteem.

Een grootschalig onderzoek in Nederland in ruim 450 woningen toonde aan dat hybride installaties het gasverbruik met ruim 60% verminderden. Daarnaast zorgt de hybride warmtepomp ook voor minder elektrische piekbelasting op koude dagen door net op die momenten over te schakelen op gas.

Welke oplossing biedt een hybride installatie?

Van een vrijstaande woning met een EPC-waarde E naar A gaan, vraagt vandaag voor gezinnen een investering van makkelijk 100.000 €. Wat maakt dat je vandaag gaat kiezen om de renovaties te plannen op het tempo van je financiële draagkracht.

Een hybride warmtepomp biedt gezinnen een betaalbare manier om hun energieverbruik te verduurzamen en de EPC-waarde van hun woning significant te verhogen. Ze krijgen toegang tot hernieuwbare energie uit de omgevingslucht die het grootste gedeelte van hun verwarmingsnoden invult. Tegelijkertijd houden ze de mogelijkheid om aanvullend brandstof te gebruiken wanneer het nodig is, wat ook een positief effect heeft op ons elektriciteitsnetwerk. Daarnaast staat dit niet in de weg voor extra inspanningen zoals isolatie of zonnepanelen.

 

Welke premies zijn er voor hybride warmtepompen?

 • Brussel: alle info en voorwaarden op https://renolution.brussels/nl
  • Residentiële gebouwen:
   • 4.500-5.000 € voor een warmtepomp, in functie van het inkomen
   • Max. 90% van het factuurbedrag.
   • Deze premie geldt ook wanneer een warmtepomp wordt toegevoegd aan een bestaande ketel.
   • De installatie of de validatie moet gebeuren door een RESCert-installateur is.
 • Vlaanderen: alle info en voorwaarden op mijnverbouwingen.be
  • 2.000-3.200 € voor een hybride warmtepomp, in functie van het inkomen (vanaf 2024 resp. 1.500-2.400 €).
  • Max. 50% van het factuurbedrag.
  • Deze premie geldt ook wanneer een warmtepomp wordt toegevoegd aan een bestaande ketel op voorwaarde dat het geheel over een Europees pakketlabel beschikt met een minimale seizoensgebonden energie-efficiëntie van 110% voor de combinatie van een gasketel, lucht-waterwarmtepomp en regeling.
  • De installatie of de validatie van de installatie van de warmtepomp moet gebeuren door een RESCert-installateur.
  • Vanuit de distributenetbeheerder Fluvius wordt ook nog een aanvullende premie van 700 € voorzien voor hybride warmtepompen (met pakketlabel) plus nog eens 300 € indien het gecombineerd met een groen gas contract: deze premie wordt automatisch toegekend wanneer de premieaanvraag bij MijnVerbouwPremie wordt goedgekeurd. Meer info hierover op fluvius.be.
 • Wallonië: alle info en voorwaarden op energie.wallonie.be
  • 1.000 – 6.000 € voor een warmtepomp, in functie van het inkomen.
  • Max. 70% van het factuurbedrag.
  • Deze premie geldt ook wanneer een warmtepomp wordt toegevoegd aan een bestaande ketel.
  • De installatie van de warmtepomp moeten gebeuren door een professioneel installateur (RESCert is niet noodzakelijk).

Er zijn ook bepaalde gemeentes en/of provincies die een premie geven voor de installatie van een hybride warmtepomp. In Vlaanderen kun je dit opzoeken via de premiezoekrobot voor energiepremies in Vlaanderen. In Brussel of in Wallonië, best navragen bij de milieudienst of stedenbouwkundige dienst van jouw gemeente.

Installateurs maken deel uit van de oplossing

Een hybride verwarmingssysteem is een geweldige optie voor elk type woning en kan worden geïnstalleerd zonder dat bestaande systemen zoals radiatoren of vloerverwarming vervangen moeten worden. Dit betekent dat de kosten en de complexiteit van de installatie laag blijven.

Willen wij de gezinnen helpen om betaalbaar mee te werken aan de vergroening van de verwarmingsmarkt is de steun en de inzet van installateurs onmisbaar.

Het HHPP streeft ernaar om installateurs de bijkomende, gerichte scholing, rekentools, typevoorbeelden en andere middelen te bieden. Installateurs zijn ook eerste aanspreekpunt voor eigenaren die interesse hebben in hybride warmtepompoplossingen; ze kunnen hun klanten informeren over de voordelen ervan en alle eventuele bezwaren of vragen wegnemen.

Het HHPP is ervan overtuigd dat hybride warmtepompsystemen de betaalbaarheid en de snelheid van de energietransitie verhogen, voor een belangrijk deel van de bestaande woningen en gebouwen. Op die manier wil het een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen.

In onze volgende nieuwsbrieven zullen we meer praktische informatie delen zodat jullie je klanten optimaal kunnen informeren over de rol die hybride systemen snel kunnen spelen in een duurzame samenleving.

Voetnoot

[1] Uitgaand van enkel aardgasgebruik en een gemiddeld jaarlijkse verbruik van 17.000 kWh per woning. Aangezien een deel van die woningen ook verwarmen met propaan of stookolie ligt de reële CO2 besparing hoger.

Print Friendly, PDF & Email
SHARE

Zoeken

Meer berichten