PLT-buissysteem fittingen/verbindingen moeten na het uitvoeren van de dichtheidstest geïsoleerd worden met een door de fabrikant aanbevolen autovulkaniserende wikkelband of thermokrimpkous. Dit is nodig om het indringen van vocht tussen de kunststof mantel en de roestvast stalen plooibare gegolfde buis te voorkomen en om het losmaken van de fitting door onbevoegden te vermijden.

Soms is er een probleem dat de autovulkaniserende band onmiddellijk of korte tijd na het aanbrengen loskomt. De oorzaak is een dunne vet- of vuilfilm tussen de PLT-fitting en de autovulkaniserende band. Daarom raden we aan om de fitting te ontvetten met een industriële reiniger (ontvetter) vooraleer de wikkelband aan te brengen. Zorg ook voor propere handen en draag geen vuile of vettige handschoenen bij het plaatsen van de wikkelband.

Een autovulkaniserende band is niet hetzelfde als een standaard plastic tape. Tijdens het aanbrengen met een overlapping van 50% moet de band goed worden aangetrokken, want het is de terugtrekkende stretch die zal zorgen voor de vulkanisatie (samensmelting) tussen de twee rubberen oppervlakken.

Vergeet ook de tussenfolie (indien aanwezig) niet te verwijderen alvorens de band aan te brengen.

Ook bij het aansluiten van een PLT-leiding op de gasteller dient de PLT-verbinding geïsoleerd te worden. Indien dit niet gebeurt zoals in het voorbeeld hieronder, is de kans groot dat de distributienetbeheerder de gasteller niet meer in dienst zal nemen.

Published On: januari 12th, 2021Categories: Nieuws voor installateurs, Normen en reglementering
SHARE

Zoeken

Meer berichten